Friday, June 13, 2008

Resipi





Sambal Ikan Bilis Bawang

Bahan bahan nye:

300gm ikan bilis yang dah di buang kepala dan isi perut.(bila aja kat kedai yang dah bersih.
cuci dan toskan jangan di goreng)
3biji bawang besar yang warna merah potong bulat napis baru sedap.
1/2 cawan minyak masak.
gula dan garam secukup rasa
1/2 cawan santan pekat...cara orang rembau sedap.....
sedikit air jika terlalu pekat

Bahan Bahan tumbok atau kisar.

3 sudu besar cili kering yang telah di kisar
8 ulas bawang kecil
1/2 sudu serbuk belancan yang telah di bakar

Cara-caranya:


Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai masak,pastikan pecahan minyak
macam sarang semut,baru lah cili nye masak.masukan gula dan garam kacau rata.
Masukan ikan bilis yang telah di cuci dan toskan.kacau,masukan hirisan bawang
besar,kecilkan api biar bawang layu,pastikan bawang jangan terlalu masak.

Note:jika suka masukan air asam jawa yang cair sekali.kalau saya masak sambal tumis
tak suka masukan air asam jawa....sedap takut termasam.

hidangkan bersama Pulut kuning .
Elok dimakan bersama-Lemak kobis dan selar goreng best giler.
Rasa:Pastikan Pedas,lemak dan jangan terlalu manis.

2 comments:

ummisara said...

Chef dear,

sodapppp nampaknya resepi nih..tapi malas nak masak camno?

joedrus said...

Mail,
Baca resipi aja dah terlior, u kena masak bila dah ready just give a call "call on me..ooo..ooo..just call on me" (ingat tak lagu retro zaman muda-muda dulu)I'll be there