Tuesday, June 3, 2008

Cooking Class.............

to day my student from USA...seronok sangat dengan menu kita...Ayam Percik kelantan.nasi lemak dan Nasi ulam.....so siapa siapa nak belajar masak dengan i boleh lah do your booking with me 03 22832119.RM150 termasuk makan buffet lunch and market visit(gi pasar ...boleh lah kenal ikan ulam ulam dan bahan bahan memasak.Im now at rebung.Hujan lebat...ingat nak gi kamdar jalan Tuanku Abd Rahman. lama tak jalan jalan.....Kalau gi sana must singgah INSAF maminum manggo jus yang kurang........sekarang tau......Harga ikut hanrga Manggo dari india lagi.Tapi saya tetap makan rojak kat kaki lima dalam kedai....kuah mamak lebih.......tapi mamak sekarang tak pakai kain pelekat lagi...tak ori lah.
Hai kau orang tak

Resipi ayam goreng berrempah.

1 ekor ayam di potong 16...jangan lupa cuci dengan garam ok

Bahan Bahan perapan.(kisar lumat)

2biji bawang besar.
6 biji bawang putih
2 inci halia
2 batang serai
4 tangkai daun kari.
2 sudu keresek.
2 sudu rempah daging.
1/2 cawan santan pekat.

garam.gula secukup rasa.
Jangan lupa stock pekat ayam ok......sedap.

cara cara.
1.Gaul semua bahan sampai rata.Masak ayam di dalam kuali sampai air ayam keluar
dan repus sampai air kering.
2.Panaskan minyak untung mengoreng.goreng ayam yang telah di rebus bersama rempah perapan tadi sampai garing dan jangan biarkan hagus...ok
cuba lah.

2.Panaskan minyak yang banyak untuk mengoreng.
3.

1 comment:

Aliza said...

amboi chef..kasi resipi lagi yer... i read in kak muna's blog about ur visit ke amsterdam not too long ago. share la gambar2 masa kat sana jugak. kalau rajin dan ada kelapangan, sila la singgah kat blog saya jugak :-)
http://zazook.fotopages.com

insyaAllah, nanti saya singgah ke Rebung lagi...